Vitrektomi Ameliyatı

Vitrektomi Ameliyatı

Vitrektomi, gözün arka kısmında geniş alanda bulunan boşluğu dolduran jeli, bulunduğu noktadan ayırıp boşaltma işlemi olarak tanımlanmaktadır. Göz iki ana yapıda sınıflandırılabilmektedir. Ön kısım fotoğraf makinesindeki mercek sistemine, arka kısım makinenin içine ve fotoğraf filmine benzetilebilmektedir. Ön kısmın görevi görüntünün arka kısma ulaşmasını sağlamaktır. Fakat asıl görme görevini yerine getirmekte olan ve sinirsel iletileri beyne gönderilmesini sağlayan kısım gözün arka kısmında yer almaktadır.

Vitreus Nedir?

Göz içini doldurmakta olan jel maddesine vitreus ismi verilmektedir. Vitreus, normalde retinaya yapışık durumdadır. Fakat ilerleyen yaş ile birlikte jel maddesi sıvılaşmakta ve büzüşmektedir. Bu değişimler belli bir noktaya geldikten sonra ise jel maddesi retinadan ayrılmaya başlamaktadır. Ayrışırken ise sıkı yapışık olduğu retinaya çekinti yapmaktadır. Çekinti ile birlikte sinir hücreleri uyarılmakta ve ışık çakması meydana gelmektedir.

Vitreus Sıvısı Neden Önemlidir?

Vitreus sıvısı gözün ana boşluğunu doldurmakta olan lens ve retina tabakası arasında yer almakta olan berrak jölemsi yapıda bir maddedir. Genç yaşta iken vitreus oldukça şeffaf bir yapıya sahiptir. Zaman içerisinde göz yaşlandıkça vitreus yapısı bozulmakta ve formunu kaybetmektedir. Sıvılaşmaya başlamaktadır.

Vitreus Dejenerasyonu Hangi Problemlere Yol Açar?

Uçuşmalar, vitreus dejenerasyonu sonucunda ortaya çıkmaktadır. Fakat bu dejenerasyonun tek sebebi normal yaşlanma süreci değildir. Farklı durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Yaşlanma nedeniyle ortaya çıktığında herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Fakat bazılarında retina yırtılmaları meydana gelebilmektedir.

Vitrektomi Belirtileri Nelerdir?

İlk günlerde gözde yanma ve batma hissine neden olabilmektedir. Aynı zamanda ağrı, kızarıklık, rahatsızlık hisleri de oluşturabilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta kısa bir süre içerisinde taburcu edilebilmektedir. İşlem sonrasındaki dönemde görme iyileşmesi gerçekleşebilmektedir.

Vitrektomi Ameliyatı Neden Yapılır?

Gözün arka boşluğunda yer almakta olan kanamaların temizlenmesi, retina yırtık ve ayrılmalarının tedavisi, retina üzerinde gelişmekte olan zarların temizlenmesinde uygulanabilmektedir. Sarı nokta hastalıklarının, gözün içerisindeki yabancı cisimlerin çıkarılmasının tedavisinde gerçekleştirilebilmektedir. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilmekte olan bir ameliyattır. Operasyon için açılmakta olan 1 mm’den küçük kesilere ameliyat sonunda hastanın ve gözdeki hastalığın durumuna bağlı olarak dikiş atılabilmektedir. Dikişsiz olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

Hangi Hastalıklar Vitrektomi Gerektirir?

Vitrektomi şu durumlarda gerekli görülmektedir;
  • Şeker hastalarında görülen kanama
  • Retina dekolmanı
  • Preretinal membranlar
  • Daha önceki göz operasyonu
  • Göz içi kanama
  • Göz içi yaralanma
  • İnfeksiyonlar
  • Retina Dekolmanı ve Vitrektomi
Vitrektomi, retina cerrahisi olarak da bilinmektedir. Göz boşluğunu doldurmakta olan vitreus jelinin, retinaya daha iyi erişim sağlamak için çıkarıldığı bir yöntemdir. İşlem bitirildikten sonra retinayı konumunda tutmaya yardımcı olmak üzere vitreus jeline tuzlu su , gaz kabarcığı veya silikon enjekte edilebilmektedir.

Retina-Göz Cerrahisi (Vitrektomi) Hakkında Önemli Bilgiler

Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. İşlemin uygulanabilmesi için 1 mm’den küçük kesiler açılmaktadır. Ameliyat bitiminde ise hastanın gözüne bazı durumlarda dikiş atılabilmekte bazılarında ise atılmamaktadır.

Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle hastanın durumuna bakılmakta ve hastalığı bu ameliyat için uygun ise işlem uygulanmaktadır. Ortalama 1 saat ile 2 saat civarında sürmekte olan bir ameliyattır.

Vitrektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Vitrektomi sonrası hastanın kendine oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Bu dönemler ağır işlerde uzak durulması ve dinlenilmesi önerilmektedir. Hasta gözünü tehlikeli durumlardan mutlaka korumalıdır. Bu sayede daha iyi bir şekilde iyileşme sağlanabilmektedir.

Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Hastanın kısa bir süre hastanede yatmakta ve taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrasında belirli bir süre istirahat etmesi önerilmektedir.

Whatsapp