Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Göz tembelliği, gözün değil beyinde bulunan görme merkezlerinin gelişiminin tam gerçekleşmemesidir. Beyinde görme merkezleri 8 ile 10 yaşına kadar tamamlanmaktadır. Bu gelişime sorun oluşturacak bir durum var ise bu sorun giderilse bile artık bu merkezler 10 yaş sonrası gelişemediklerinden dolayı gör işlevi tam yerine getirilememektedir.

Göz Tembelliği Neden Olur?

Gözlerde şaşılık olması, iki gözün gözlük numaralarının birbirinden farklı olması, görme eksenini kapatacak göz kapağında düşüklük ya da doğumsal katarakt olması olarak nedenler sıralanabilmektedir. Şaşılık veya göz kapağı düşüklüğü gibi durumlar genelde ebeveynler tarafından fark edilmektedir.

Göz Tembelliği Nasıl Anlaşılır?

Bu durumun en sık karşılaşılan belirtisi göz kaymasıdır. Ciddi görme sorunlarına neden olabilmektedir. Eğer tedavi edilmez ise zamanla daha kötü bir duruma yol açabilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü de belirtileri arasında yer alabilmektedir. Bu durumlar genelde anne veya babalar tarafından fark edilerek muayeneye götürülmektedir.

Göz Tembelliği Kaç Yaşına Kadar Tedavi Edilir?

Mutlaka kontrol ettirilmesi gereken bir durumdur. Erken tedavisi oldukça büyük bir öneme sahiptir. Göz tembelliği tedavisinin 8 yaşına kadar yapılmış olması gerekmektedir. 8 yaşın üzerinde yapılan tedavilerde ise olumlu sonuç elde etmek oldukça zordur. En yağın kullanılan tedavi ise kapatma tedavisidir.

Yetişkinlerde Göz Tembelliği Belirtileri

Böyle bir durumun yetişkinlerde ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Genelde çocuklarda ortaya çıkmakta ve göz kaymasından durum keşfedilmektedir. Bu sayede erkenden tedavi uygulanabilmektedir.

Göz Tembelliğinin Dereceleri Var mıdır?

İki göz arasında hipermetrop kırma kusur farkının 2.0 dereceden, miyop kırma kusur farkının ise 3.0 dereceden fazla olduğu durumlarda göz tembelliği düşünülmektedir. Aynı zamanda astigmatizma farkının 1.25 dereceden fazla olduğu durumlarda da gözlemlenmektedir.

Ambliyopi İlerler mi?

Göz ve beyin gelişiminin olduğu dönemden sonra göz tembelliği oluşmuş ise bundan sonraki dönemde ilerleme göstermemektedir. Genelde tedaviye de cevabı zor olmaktadır. Tedaviyi etkileyen en önemli faktör yaş ve tedavinin başlangıcındaki görme durumudur.

Ambliyopi Geçer mi?

Toplumda ortalama %3 civarında karşılaşılmakta olan bir durumdur. Fakat çocukluk döneminde erken zamanda tedavi edildiğinde iyileşme göstermektedir. Bundan dolayı erken tedavi edilmesi gerekmekte ve düzenli muayenelerin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

Göz Tembelliğine Ne İyi Gelir?

Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat ortaya çıkardığı şaşılık ve göz kapağı düşüklüğü durumları cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Eğer gerekli görülür ise hasta gözlük kullanmaya başlamaktadır.

Göz Tembelliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat ile tedavi edilmemektedir. Yalnızca neden olduğu şaşılık ve göz kapağı düşüklüğü ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Kapama tedavisi uygulanmaktadır. Küçük çocuklara uygulanan bu yöntem seanslar şeklinde gerçekleştirilmekte ve iyileşmesi hedeflenmektedir.

Kapama Tekniği

Yapışkanlı göz kapatma pedleri ile iyi gören göz kapatılmaktadır. Hastanın tembel olan gözü kullanması gerekmektedir.

Ortoptik Tedavi

Gözün fizik tedavileri olarak adlandırılabilmektedir. Bu yöntemde gözü çalıştırıcı uygulamalar yapılmaktadır. Uygulamalara ise CAM tedavisi ismi verilmektedir.

Nörovizyon Tedavisi

Özel bir bilgisayar programı ile etkili görsel uyarılar verilmektedir. Görme iyileştirilmekte ve geliştirilmektedir.

Göz Tembelliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göz tembelliği tedavi edilmediğinde göz tembel olarak kalmaya devam etmektedir. Tembel olan gözden iletilen görüntüler ise beyin tarafından dikkate alınmamaktadır. Çocukluk döneminde tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Eğer tedavi edilmez ise ilerleyen dönemlerde kalıcı görme azlığına neden olmaktadır. Aynı zamanda ilerleyen dönemlerde tedavi uygulanamamaktadır. Bu çocuklarda travmaya bağlı olarak diğer gözlerini kaybetme riski de bulunmaktadır. Mutlaka tedavi ettirilmesi gerekmektedir.

Whatsapp