Retina Dekolmanı (Retina Yırtığı)

  • Anasayfa
  • Retina Dekolmanı (Retina Yırtığı)

Retina Dekolmanı (Retina Yırtığı)

Retina dekolmanı, retina yırtığı olarak da bilinmektedir. Görmeyi ciddi oranda etkileyen bir durumdur. Retina sinir tabakasının altındaki pigment epiteli tabakasından ayrılmaktadır. Genelde retinada oluşum gösteren yırtığın ardından bu iki tabakanın arasına sıvı sızması ile gelişim göstermektedir.

Retina Nedir?

Gözün arkasındaki ışığı algılamakta olan dokudur. Sinirlerden oluşmaktadır. Oldukça ciddi bir göz hastalığıdır. Sağlam retina tabakasının yapışık olduğu göz küresinin iç yüzeyinin ayrılmasıdır. Ayrılma öncesi retinada yırtıklar meydana gelmektedir. Bu duruma ise retina yırtılması ismi verilmektedir.

Dekolman Nedir?

Gözün iç yüzeyini bir çarşaf gibi sarmakta olan ve görme sinyallerini oluşturmakta olan ince sinir tabakasına retina ismi verilmektedir. Gözü dolduran jel maddesine ise vitreus denilmektedir. Retina dekolmanı ise retinanın yapıştığı dokudan ayrılıp kalkması sonucunda oluşan bir hastalıktır.

Retina Yırtılması Neden Olur?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte Vitreus şekil değiştirmekte ve retinayı çekmeye başlamaktadır. Vitreus, retinadan bir parçayı çeker ise retina yırtılması meydana gelmektedir. Bu durumda vitreus sıvısı bu yırtıktan sızmakta ve retinayı gözün arka duvarından kaldırmaktadır. Retinanın ayrılmasına sebep olmaktadır.

Retina Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

Gözde ışık çakmaları, flaş patlamaları, göz önünde uçuşan siyah noktalar görmek gibi durumlara neden olmaktadır. Aynı zamanda göz kırpma ile geçmeyen görme kaybı ve bulanıklığı, görme alanı içinde siyah gri perde gibi durumlara da yol açmaktadır.

Retina Dekolmanı Kimler İçin Tehlikelidir?

Bazı hastalarda bu durum daha sık görülmektedir. Katarakt ameliyatı geçirmek, YAG laser kapsülotomi uygulaması, miyopi durumlar risk faktörleridir. Ayrıca ailede bu hastalığın bulunması, travma öyküsü gibi durumlar da risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Retina Yırtılması Kör Eder mi?

Mutlaka en kısa zaman içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde görme kaybına neden olmaktadır.

Retina Dekolmanının Teşhisi Nasıl Konulur?

Tanı konulabilmesi için öncelikle göz bebekleri damla ile birlikte genişletilmektedir. Ardından muayene mikroskobu ve birçok mercek kullanılarak gözün içerisi çepeçevre değerlendirilmektedir. Bu sayede göz içindeki retina yırtığı veya retina dekolmanı tespit edilmektedir.

Retina Yırtılması Ameliyatının Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da belli başlı riskler bulunmaktadır. Fakat bu riskler hastanın durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Bundan dolayı ameliyat öncesinde detaylı bir muayene gerçekleştirilmektedir.

Retina Yırtılması Tedavi Yöntemleri

Retina yırtılması mutlaka cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir. Retina dokusunu oluşturmakta olan jel yerine geri yerleştirilmektedir. Bunun içinde hastanın büyük bir kısmında vitrektomi ameliyatı uygulanmaktadır. Yırtığın durumuna bağlı olarak göze gaz verilebilmektedir.

Lazer Tedavisi

Yırtık birkaç lazer atışı ile çevrelenmektedir. Lazerin amacı, retina ile altındaki dokular arasında yapışıklığı sağlayarak, göz içi sıvısının yırtığın altına geçmesini engellemektedir. Kısacası lazer bir bariyer görevi görmektedir.

Pnömatik Retinopeksi

Retinanın ayrılması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Burada amaç göz içine enjekte edilen bir gaz kabarcığı yardımı ile retinal yırtıl ve deliklerin kapatılarak ayrılma durumu düzeltilmektedir.

Vitreoretinal Cerrahi

Retina cerrahi olarak da isimlendirilmektedir. Gözün arka kısmındaki jel maddenin alınması ve retinadaki problemlere cerrahi tedavi uygulanmasıdır.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası Gözde Kanlanma

Kanlanma olabilmektedir fakat bu durum endişe edilecek bir durum değildir. Batma ve kanlanma gibi durumlar oluşum gösterebilmektedir.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

İyileşme süreç, ortalama 2 ay sürmektedir. Ameliyat esnasında göz içine silikon yağı verilen hastalarda 2 ay sonra silikon yağı çıkarılmaktadır. Hastanın kontrollerine mutlaka uygun bir şekilde devam etmesi gerekmektedir.

Whatsapp