Gözde Işık Çakması

Gözde Işık Çakması

Gözde ışık çakması olarak da bilinmekte olan ani parlama durumu gözlerden birinde veya ikisinde meydana gelmekte olan, gözün kenarında aniden fark edilen gözün iç yapısı ile alakalı bir soruna işaret etmektedir. Hastaların gördüğü ışıklar ise birbirinden farklı bir şekilde olabilmektedir.

Gözde Işık Çakması Nedir?

Gözde ışık çakması bazen tek bir gözde oluşabilmekte iken bazen de her iki gözde oluşum gösterebilmektedir. Genelde anide ortaya çıkmaktadır. Altta yatan sebebe bağlı olarak süresi ve tekrarlamaları değişim göstermektedir. Tek gözde ortaya çıkan ani ışık çakması ise 60 yaşlarında sıkça gözlemlenmekte olan bir durumdur. Kısa bir süre içerisinde yok olmaktadır. Göz hareketleri ile birlikte tekrarlayabilmektedir. Aynı zamanda gözde uçuşmalar oluşum gösterebilmektedir.

Tek bir gözde ortaya çıktığı durumlarda genelde o göz içerisinde meydana gelen bir hastalığın habercisidir. İki gözde birden daha nadir görülmektedir. Genelde bu durum daha uzun sürelidir. Bazı durumlarda beraberinde şiddetli bir baş ağrısı da görülebilmektedir.

Gözde Işık Çakması Neden Olur?

Bu durumun pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Bazı durumlarda yalnızca gözün ovuşturulması sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte gözün içerisinde meydana gelmekte olan yapısal değişimler de ışık çakmalarına neden olabilmektedir. Fakat bu durumun sıkça tekrarlaması durumunda altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerekmektedir. Işık çakması, vitre yapısındaki değişimler, arka vitre ayrılması, retina yırtılması ve migrenden dolayı oluşum gösterebilmektedir.

Göz Karıncalanması Neden Olur?

Gözde karıncalanma oluşumunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat beyinde sağ lingual gyrus ve sol beyincik ön lobunda bulunmakta olan sinir hücrelerinin aşırı uyarılmasından dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir. Oldukça kısıtlı bir çalışma gerçekleştirilmekte olan bir konudur. Beyin görüntüleme yöntemleri ile birlikte yapılmakta olan çalışmalar bu karıncalanma sorununun beyin kaynaklı olduğunu ortaya çıkarmaktadır.

Gözde Işık Çakması Kimlerde Görülür?

Özellikle ilerleyen yaşlarda meydana gelen değişimler ile birlikte bu duruma daha sık rastlanılmaktadır. Bazı kişilerde daha yüksek oranda görülmektedir. Bunlar arasında miyoplar, daha öne katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar, göz içi iltihabı sorunun yaşayanlar, YAG laser yapılanlar bulunmaktadır. Eğer bu ışık çakması aniden ortaya çıkmış ise ve hastanın yaşı üzerindeyse ciddi sağlık sorunları baş gösterebilmektedir. Bundan dolayı en kısa sürede tedavi edilmesi önerilmektedir.

Gözde Işık Çakması Neyin Belirtisi

İleri yaşlarda daha çok ortaya çıkmakta olan bu durum bazen tek bir gözde bazen de her iki gözde oluşum gösterebilmektedir. Birçok farklı nedenden dolayı oluşum gösterebilmektedir. Eğer hastanın her iki gözünde de ışık çakması olmakta ve bu durum 10 ile 20 dakika civarında sürmekte ise beyindeki kan damarlarının spazmlarına bağlı olarak veya migrene bağlı olarak oluşum gösterebilmektedir. Bu duruma genelde baş ağrısı da eşlik etmektedir.

Gözümde Uçuşan Cisimler (Muşvolan) Var Diyenler Ne Yapmalıdır?

Öncelikle altta yatan bir hastalık olup olmadığının belirlenmesi için detaylı bir muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Altta yatan hastalığa bağlı olarak nasıl bir tedavi uygulanacağı belirlenmekte ve hastanın iyileşmesi için işlem gerçekleştirilmektedir.

Gözde Işık Çakması Nasıl Geçer?

Hastanın durumunun detaylı olarak incelenmesi ve buna uygun bir şekilde ilerleme kaydedilmesi gerekmektedir. İlk olarak ışık çakmalarına neden olan durumun belirlenmesi ve uygun bir tedavi yöntemi tercih edilmesi ile birlikte iyileşme sağlanabilmektedir. Bazı hastalarda ise tedavi uygulanmasına gerek kalmamaktadır. Her hastanın durumu farklı ilerleme gösterdiğinden dolayı farklı bir yönteme başvurulmaktadır. Böylelikle hastanın iyileşmesi ve hayat kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Whatsapp