Kontakt Lensler

Kontakt Lensler

Kontakt lens, gözlük kullanmak istemeyen veya renkli göze sahip olmak isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda kornea hastalıklarının tedavisinde de kullanılmakta olan lenslerdir. Bu lensler korneanın üzerinde duracak biçimde tasarlanmaktadır. Gözün ön kısmını kaplamakta olan göz yaşı zarına yapışmakta ve göz kapaklarının basıncı ile yerinde durmaktadır. Göz kırpıldığında göz kapağı kontakt lensin yüzeyine kaymakta ve önünü hafifçe hareket etmesine neden olmaktadır.

Kontakt Lensler Neden Kullanılır?

Optik amaçlı kullanılmaktadır fakat bununla birlikte kozmetik ve tedavi amacıyla da kullanılmakta olduğu gözlemlenmektedir. Korneanın yüzeyine yerleştirilmekte ve gözdeki kusurların tahsisi ya da bazı hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.

Kontakt Lensler Hangi Durumlarda Kullanılır?

Miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve presbiyopi gibi görme kusurlarının düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda göz renginin değiştirilmesinde veya bazı kornea hastalıklarında kullanılmaktadır. Birçok farklı nedenden dolayı kullanılabilmekte olan lenslerdir. Bu lensler herkes tarafından kullanılabilmektedir.

Kimler Kontakt Lens Kullanabilir?

Tek taraflı katarakt ameliyatı olan ve yapay göz merceği takılmamış olan hastalar tarafından kullanılabilmektedir. İki göz arasında fazla kırma kusuruna sahip olanlar ve göz titremesi olanlar da kullanabilmektedir. Pek çok farklı sorundan dolayı kullanılabilmektedir. Farklı nedenlerden dolayı da kullanılmakta olan bu lenslerin kullanımına oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir.

Numaralı (Dereceli) Lenslerin Özellikleri Nelerdir?

Numaralı lensler, görme kusurlarını düzeltmek amacı ile kullanılmaktadır. Miyop, hipermetrop, astigmatizma kusurlarına uygun olan lensler bulunmaktadır. Aynı zamanda hem uzağı hem de yakını göremeyen kişilere uygun olan lensler de bulunmaktadır. Renkli ve dereceli olan lensler de bulunmaktadır. Bu sayede hem görme kusuru için kullanılmakta hem de kozmetik amaçlı kullanılmaktadır.

Kontakt Lensler Ne Kadar Kullanılır?

Yaklaşık 30 gün kullanım için üretilmektedir. Ancak bu süre kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. En az 1 en çok 30 gün kullanıma sahip olduğu bilinmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak gidişat takip edilmekte ve tedavi sürecinde buna uygun hareket edilmektedir. Kullanım esnasında dikkatli olunması gerekmektedir.

Lens Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Lens kabından çıkarıldığında iç yüzeyinin dışa dönmemiş olması gerekmektedir. Eğer dönmüş ise düzeltilmesi gerekmektedir. Sol orta parmak ile göz kapağının kaşa doğru çekilmesi ve sonra işaret parmağı ile lensin yerleştirilmesi gerekmektedir. Aynı işlem diğer tarafa da uygulanmaktadır. Lens takımı esnasında oldukça dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.

Kontakt Lensin Zararları Nelerdir?

Yanlış kullanımı mikropların korneaya tutunmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumda oldukça ciddi göz enfeksiyonları oluşum gösterebilmektedir. Kontakt lens kullanımı esnasında eğer batma ve yanma gibi hisler meydana gelir ise mutlaka muayene ettirilmesi gerekmektedir.

Kontakt Lens Kullanmak İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Kontakt lens kullanımı için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bundan dolayı kullanacak olan kişini yaşına değil, lensin göze uygunluğuna bakılmaktadır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda doğru bir şekilde kullanılması şartı bulunmaktadır. Bununla birlikte herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Numaralı Lens ve Renkli Lensleri Farkı Nedir?

Numaralı lens, göz bozukluları için kullanılmaktadır. Renkli lensler ise kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Numaralı ve renkli lensler bulunmaktadır. Bunlar ise hem göz bozukluğu hem de kozmetik amacıyla kullanıma sahiptir.

Kontakt Lens Nasıl Takılır?

İlk olarak ellerin yıkanması gerekmektedir. İki göz içinde ayrı lens bulunmakta bunların karıştırılmaması gerekmektedir. Lens doğru pozisyona parmağa konulmalıdır. Ters olmaması gerekmektedir. Ardından kişinin göz kapağını tutması ve lensi içeri yerleştirmesi gerekmektedir. Daha sonra aynı işlem diğer göze de uygulanmaktadır. Böylelikle lensler takılmış olmaktadır.

Whatsapp