Katarakt Ameliyatı

Katarakt Ameliyatı

Katarakt ameliyatı, bu hastalıkta tek tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Herhangi bir ilaçla veya başka bir şekilde tedavi edilmemektedir. Eğer yaşam kalitesini düşürecek bir rahatsızlık vermekte ise mutlaka ameliyat önerilmektedir. Ameliyat ile birlikte iyileşme sağlanabilmektedir.

Katarakt Nedir?

Katarakt, gözün içerisinde yer alan, sinir ve damar içermeyen mercek üzerinde bulanık bölümlerin oluşması, saydamlığını yitirmesi, kahverengi ve sarı renklenmelerin ortaya çıkması ile gelişim göstermektedir. İlerleyen dönemlerde ise görme duyusunun azalmasına neden olmaktadır.

Katarakt Neden Olur?

Yetişkinlerde bu hastalığın ortaya çıkmasının en önemli nedeni yaşlanma ile birlikte lensin içerisinde meydana gelmekte olan değişimlerdir. Eğer çocuklarda oluşum göstermiş ise metabolik hastalıklardan, akraba evliliğinden, gebelikte ilaç kullanımından dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Genç Yaşta Katarakt Neden Olur?

Katarakt, diyabet hastalarında daha sık oluşum göstermekte olan bir hastalıktır. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra önemli bir sorun haline gelmektedir. Gözün uvea bölgesinin iltihabı olan üveit hastalığı ve tedavisi için kullanılan damlalar da katarakt oluşma ihtimalini arttırmaktadır. Aynı zamanda göze gelen travma, göz cerrahisi geçirmiş olmak, uzun süre kortizon kullanımı da bu hastalığın oluşumuna neden olabilmektedir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir ve Kimlerde Görülür?

Kataraktın belirtileri şu şekilde sırlanmaktadır;
  • Işıktan rahatsız olma
  • Gözde kamaşma
  • Göz yorgunluğu
  • Baş ağrısı
  • Buğulu görme
  • Gece görüşünde düşüş
  • Derinlik hissinin kaybolması
  • Renklerin solgun görünmesi
  • Kitap okumada zorlanma
Genelde 60 yaş üzerinde daha sık görülmekte olan hastalık, bazı durumlarda daha erken dönemde de oluşum gösterebilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Oldukça sık yapılan ameliyatlardan bir tanesidir ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bulutlu olan mercek, yeni bir mercek ile değiştirilmektedir. Operasyon esnasında bulutlu olan lens çıkarılmaktadır. Bunun yerine şeffaf ve yapay bir lens kullanılmaktadır. Yerleştirilen bu yapay mercek, gözün bir parçası haline gelmektedir.

Katarakt Ameliyatında Hangi Yöntemler Tercih Edilir?

Ameliyat esnasında standart fakoemülsifikasyon ya da femtosaniye lazer tekniği uygulanabilmektedir. Femtosaniye lazer tekniği bir diğer ismi olan bıçaksız katarakt ameliyatı olarak da bilinmektedir.

Katarakt İçin Hangi Lensler Tercih Edilir?

Öncelikle tek odaklı mercekler, çok odaklı mercekler, odak derinliği artırılmış mercekler, torik mercekler bulunmaktadır. Bu mercekler arasında hastanın durumuna bağlı olarak en uygunu tercih edilmektedir.

Tek Odaklı Lensler

Tek bir odak noktası bulunmaktadır. Yalnızca ayarlandıkları mesafeleri net bir şekilde görmektedir. Hastanın isteğine bağlı olarak yakına veya uzağa ayarlanabilmektedir. Genelde uzak mesafeye ayarlanmakta ve yakında gözlük kullanılmaktadır.

Torik (Astigmatik) Tek Odaklı Lensler

Tek odaklı lens çeşitlerinin tüm özelliklerine sahiptir. Eğer ameliyat olan kişi de astigmat var ise bu lens sunulmaktadır.

Multifokal ve Trifokal (Akıllı) Lensler

Multifokal lens, tek lenste birden fazla derece bulundurmaktadır. Trifokal lens ise uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz net görmeyi sağlamaktadır.

Torik (Astigmatik) Multifokal ve Trifokal Lensler

Hastanın durumuna bağlı olarak farklı çeşitlerde bulunan lenslerden hangisinin uygulanacağına karar verilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ortalama 30 veya 45 dakika içerisinde bitirilmektedir. Fakat hastaya uygulanacak anestezi yöntemine bağlı olarak süre de değişim gözlemlenebilmektedir.

Katarakt Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Göz iltihaplanması, ışığa duyarlılık, göz kapağı sarkması gibi durumlara yol açabilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Riskleri

Göz içi kanamalar, kataraktın bağlarında zayıflama, dikişli ameliyata ihtiyaç duyulması, göz bebeğinin iyi büyüyememesi gibi durumlar olabilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası

Katarakt ameliyatı sonrası hasta ortalama 7 ile 15 gün içerisinde iyileşme göstermektedir. 30 güne kadar da tamamen iyileşme sağlanmaktadır.

Whatsapp