Glokom (Göz Tansiyonu)

Glokom (Göz Tansiyonu)

Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen bir hastalıktır. Genelde belirti vermeden sinsice ilerleme kaydetmekte olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Eğer tedavi edilmez ise zaman içerisinde ilerlemeye devam ederek kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Glokomda göz içerisinde bulunan sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek boyuttadır.

Göz Tansiyonu Neden Olur?

Aile bireylerinde bu hastalığın bulunması, zaman içerisinde ortaya çıkan şeker hastalığı, miyopi, uzun süren kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren bu hastalığın oluşma ihtimalini arttırmaktadır.

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

İlk dönemlerde genellikle hiçbir belirti göstermeden sinsice ilerlemekte olan bir hastalıktır. Fakat hastaların bazılarında özellikle ilerleyen dönemlerde şiddetli baş ağrısı, görme azlığı, gözde kızarıklık, bulantı ve kusma gibi belirtileri ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda ışığa karşı hassasiyet oluşmasına neden olabilmektedir.

Göz Tansiyonu Nasıl Anlaşılır?

Göz tansiyonu genelde belirti vermeyen bir hastalık olduğundan dolayı düzenli kontroller ile fark edilebilmektedir. Bu noktada ise düzenli göz kontrolleri büyük öneme sahiptir. Hiçbir belirti olmamasına rağmen bu hastalığın varlığı teşhis edilebilmektedir.

Konjenital Glokom Nedir?

Gözün ön yapılarının anne karnında iken yetersiz gelişmesi sonucunda ortaya göz tansiyonu artışı çıkmaktadır. Buna bağlı olarak bazı belirtiler de gelişim gösterebilmektedir.

Kimlerde Glokom Görülür?

Özellikler ilerleyen yaşlarda görülmekte olan bir hastalıktır. Özellikle 60 yaşından sonra görülme olasılığı daha fazladır. Ancak bebeklik ve çocukluk döneminde görülmekte olan tipleri de bulunmaktadır.

Göz Tansiyonu Normal Değerleri

Normal bir göz tansiyonunun değeri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge bulunmaktadır. Eğer bu dengede herhangi bir bozukluk ortaya çıkar ise göz tansiyonu oluşumu meydana gelmektedir.

Göz Tansiyonu Neden Yükselir?

İlerleyen yaş ile birlikte birçok farklı hastalıktan dolayı oluşum gösterebilmektedir. Bunlar arasında şeker hastalığı, miyop, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları gibi durumlar yer almaktadır.

Göz Tansiyonu Geçici midir?

Göz tansiyonu geçici bir hastalık değildir. Fak edilmediği sürece ilerlemeye devam etmektedir. Belirtilerini ortaya çıkarmadığından dolayı teşhis edilmesi güçtür. Teşhis edilmediğinde ve tedavisine başlanmadığında ise kişinin görme kaybı yaşamasına neden olmaktadır.

Göz Tansiyonu Olanlar Ne Yapmamalı?

Öncelikle ilaç verilen hastaların bu ilaçları doğru bir şekilde kullanması gerekmektedir. Aynı zamanda uzun süreler boyunca televizyona ve telefona bakılması önerilmemektedir. Şekerli ve yağlı besinlerin tüketimine ara verilmesi gerekmektedir.

Göz Tansiyonuna Ne İyi Gelir?

Hastaya verilen göz damlalarının doğru ve dikkatli bir şekilde kullanılması önerilmektedir. Cerrahi tedavi ve lazer ile tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak ilerleme sağlanmakta ve hayat kalitesinin düşmesi engellenmeye çalışılmaktadır.

Glokom Türleri Nelerdir?

Göz tansiyonu yani glokom türleri yaşa veya mekanizmaya bağlı olarak sınıflandırılabilmektedir. Yaşa göre sınıflandırmada konjenital, infantil, juvenil, erişkin türleri yer almaktadır. Mekanizmaya bağlı olarak ise açık açılı ve kapalı açılı olarak sınıflandırılmaktadır.

Göz Tansiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Glokom, göz içerisinde bulunan basıncı göz damlaları ile düşürerek tedavi edilmektedir. Damla ile tedavinin yanı sıra lazer ve cerrahi tedavileri de bulunmaktadır.

İlaç Tedavisi İşe Yarar mı?

Doğru bir ilaç tedavisi ile birlikte göz tansiyonunun ilerlemesi engellenebilmektedir.

Glokom Ameliyatı

Genel anestezi veya lokal anestezi ile ameliyat gerçekleştirilebilmektedir. Ortalama 30 dakika süren bir ameliyattır. Genelde başarı oranı oldukça yüksek bir ameliyattır. Ameliyat ile birlikte hastanın ilerleyen dönemlerde görme kaybı yaşamasının önüne geçilmekte ve hayat kalitesi yükseltilmektedir.

Whatsapp